Tässä postausta nykyisin ehkä eniten käyttämästäni aknevoiteesta. Skinoreniakin minulla on ollut käytössä, josta olenkin kirjoittanut aiemmin jo. Skinorenista ei kovinkaan ole apuja ollut, varsinkin viimeaikoina teho hyvinkin vaatimattomaksi jäänyt. Tämä aine on tehokkaampi, mutta haittapuolia ikävä kyllä on...

Epiduo on lääkärin määräyksellä saatava keskivaikean ja vaikean aknen hoitoon tarkoitettu paikallisvoide. Sitä on tarkoitus käyttää jo puhjenneen aknenäppylän tai aknealueen päälle, ei toimi ennaltaehkäisynä. Semmoiseen tarkoitukseen käytettynä muutenkin olisi iholle ihan liian tiukkaa tavaraa. Vaikuttavina aineina adapaleeni, joka on retinoidin kaltainen yhdiste, sitoutuu retinoidi-X reseptoriin solun tumassa kuten tretinoiini (Avitcid) ja sitä kautta ilmentää vaikutuksensa solussa.

Toinen vaikuttava aine on bentsyyliperoksidi, joka on paikallinen antisepti, vetyperoksidin kaltainen aine. Bentsyyliperoksidivoiteita myydään myös apteekissa ilman reseptiä. Ks tuote toimii ainakin lievään akneen. Itsekin kokeillut itsehoitovalmistetta, mutta minulle ei ole siitä riittävästi ollut tehoja.

Se, että miksi juuri nyt tästä voiteesta kirjoittelen, johtuu siitä, että olen joutunut käyttämään tätä taas. Taustalla minulla on aknen hoidossa nyt noin pari kolme viikkoa sitten loppunut puolen vuoden Lymesykliini-antibioottikuuri. Tämän jälkeen iho meni nopeasti huonompaan kuntoon. Näppylöitä on pukannut melkein kuin sieniä sateella :( ainakin tuohon leuan alueelle. Ensin koitin hoidella niitä Skinorenilla, mutta tehot aivan riittämättömät. Lopulta tähän järeään aseeseen jouduin turvautumaan.

Epiduo on hajutonta hieman geelimäistä voidetta. Levitän sitä näpyn päälle aamuin illoin. Myös Avitcidin kanssa olen käyttänyt, ei yhteisvaikutuksesta tunnu olevan yhtään sen enempää haittaa kuin tästä yksinään. Avitcidhan ei minulle edes tee mitään haittavaiktuksia. Tämä Epiduo puolestaan polttaa ihon rikki aika nopeasti siltä alueelta mihin sitä olen levittänyt. Ehkä ei vielä ensimmäisellä käyttökerralla käy näin, mutta toisella tai kolmannella viimeistään. Iho alkaa ensin punoittaa ja lopulta hilseilee ja kuoriutuu. Näppykin siinä samassa kyllä häviää. Pikkunäppyihin riittää pari kolme käyttökertaa, mutta isoimpiin saa kuitenkin puoli viikkoa tai jopa viikon möträtä tätä. Lopulta näppy kuitenkin antautuu ja finnien puristeluun ei tarvitse lähteä. Jäljelle siis jää näppyäkin laajempi karrelle palanyt ihoalue, jonka paranemisessa sitten menee taas useampi päivä. Parantuminen on kuitenkin täydellistä onneksi. 

Tästä kuvauksesta voi varmasti ymmärtää ettei tällaista voidetta mielikseen käytä. Kun paise naamaan iskee niin vaihtoehdot ovat kuitenkin vähissä. En tiedä, onko sellaisia ihotyyppejä, jotka tällaista kestäisi. Todennäköisesti siedettävämpi muoto valmisteesta olisi kauppanimi Differin, joka sisältää vain adapaleenia. Lääkärini määräsi tätä nyt kuitenkin enkä jaksa uudelleen lääkäriin hankkiutua vain saadakseni Differin-voiteen. Seuraava käyntini sisältö ihotautilääkärillä todennäköisesti tulee koskemaan Roacuttan-kuurin hankkimista, mikäli näppylöinti ei ala pian asettua. Nyt näyttäisi että se voisi hetkellisesti jopa asettua, koska vanha kunnon atooppinen ihottuma on alkanut nostaa päätä. Iho alkaa kuivua ja tulee ekseemaläiskiä. Ei tämäkään kiva ole todellakaan. Taipumus atopiaan ollut mulla pikkulapsesta alkaen ja aika ajoin tauti nostaa päätä. En ole havainnut että mitkä tekijät provosoivat. Stressiähän on perinteisesti pidetty monien vastaavien tautien laukaisevana tekijänä, mutta otappa tuosta nyt selvää.

Tässä kuva ihontappajasta:

lataus.jpg

Yhteenveto:

+ Koostumus miellyttävä, ei tuoksua

+ Levittyy ja imeytyy hyvin

+ Tehokas kaikenlaisiin näppyihin

- Iholle liian vahvaa tavaraa; 2-3 käyttökerran jälkeen iho punoittaa näpyn ympäriltä ja alkaa kuoriutua voimakkaasti

- Kuivattaa ihoa 

Arvosana: 3,5/5