Ajatus oli perinteisen kosmetiikan lisäksi kirjoitella myös aknen hoitoon käyttämistäni lääkevoiteista. Orionin valmistama Avitcid onkin esitelty aiemmin. Minulla on myös ollut säännöllisen epäsäännöllisessä käytössä kaksi muuta voidetta, joista toinen on tämä Skinoren. Tietoa voiteesta saat mm lääkeinfon nettisivulta: http://www.laakeinfo.fi/Medicine.aspx?m=1030&d=2025351&i=BAYER_SKINOREN_SKINOREN+emulsiovoide+200+mg%2Fg

lataus.jpg

Kysessä on siis aknen täsmähoitoon käytettävä tuote, ominaisuuksiltaan täysin erilainen kuin Avitcid, joka aknen ehkäisyn lisäksi edistää ihon kollageenisynteesiä. 

Lääkeinfon sivuilta:

Skinoren-valmisteella on antibakteerinen ja komedoita (mustapäät, finnit) hajottava vaikutus:
- Sen vaikuttava aine atselaiinihappo estää aknen kehitykseen vaikuttavien propionibakteerien kasvua ja aknea pahentavien rasvahappojen tuotantoa.
- Atselaiinihappo vaikuttaa ihon orvaskeden solujen sarveistumisprosessiin. Siksi sillä on hyvä hoidollinen vaikutus aknessa esiintyvien komedojen syntyyn.
Skinoren-emulsiovoide on tarkoitettu aknen (finnitauti) hoitoon.

Kysessä ei ole siis ennaltaehkäisevään hoitoon niinkään tarkoitettu valmiste vaan tätä levitetään ihoalueille, joissa on finnejä/mustapäitä. Olenkin käyttänyt tätä täsmähoitotuotteena kun ennaltaehkäisevästä lääkityksestä (=Avitcid ja Tetralysal-antibiootti) huolimatta minulle välillä tulee finnejä. Voide on valkoista ja laitan paksuhkon kerroksen sitä illalla/kotona finnin päälle. Jatkan tätä muutaman päivän ajan ja jos hyvin käy, finni katoaa ennenkuin ehtii kehittyä isoksi kipeäksi paiseeksi. Toisaalta kun on tulossa ihan kunnon paise kasvoihin niin ei tämä auta. Silloin joudun käyttämään täsmätuotteena toista lääkevoidetta eli Epiduo -geelivoidetta, joka on asteen verran tujumpaa kamaa. Huono puoli siinä on että se polttaa ihon rikki. Se tekee ensin punoittavan alueen joka alkaa kuoriutua ja hilseillä. Olen huomannut että tuohon ihoni ei totu. Skinorenilla on siis hyvä aloittaa, sillä se ei minulla ole tehnyt mitään hallaa finni ympäröiville ihoalueille. Toki ihon rikkoutuminen on yksi olemassa olevista valmisteen haittavaikutuksista, joka osalle käyttäjistä voi tulla.

Teho on tosiaan tulevan finnin suuruudesta huomattavasti riippuvainen. Kuten jo sanoin, isoon paiseeseen Skinorenilla on aika heikko vaikutus. Semmoinen keskikokoinen/pieni finni talttuu tuolla hyvin. Vaikea tosiaan tässä kuvailla finnin suuruutta, mutta sanoisin että keskivaikea/lievä akne voisi olla sellainen johon voiteella on tehoa. Vaikean aknen suuret, kipeät ja syvät märkänäppylät eivät tähän siis juurikaan reagoi. Minullakin siis joskus tulee tällaisia, tosin nyt tämän kesän aikana ei ole tullut. Pinnallinen näppylä häviää parissa päivässä kunhan muistaa skinorenia laitella puhtaalle iholle iltapäivällä+illalla kun päivämeikit on pois pesty.

Periaatteessahan riittäisi että jos iholle levittäisi pienen ohuen kerroksen voidetta. Tällöin valkoisuus ei paistaisi kilometrin päähän. Olen kuitenkin laittanut aina kunnon köntsän voidetta ongelma-alueelle kotona ollessani ja yöksi, toiveena, että vaikutuskin ilmenisi nopeammin. Todella ikävän finnin kanssa teen myös niin että levitän aamuisin ohuen kerroksen finnin päälle ja sitten laitan päälle vielä meikin. Ongelmana tässä tahtoo olla ettei meikki kovin sievästi asetu kasvoille tuon voiteen päälle. Siksi keino toimiikin vain pienelle ihoalueelle. Toisaalta myös kuivattavan vaikutuksensa vuoksi voide on melko huono meikin alle ainakin isoille ihoalueille levitettäessä. No tämä toki riippuu ihotyypistä myös, kokeilemalla selviää. Ajatuksena siis olisi että finni olisi hoidossa myös työpäivän aikana.

Yhteenvetona:

+ Hyvä teho lievän/keskivaikean aknen yksittäisiin märkänäppylöihin (ei ole kokemusta käytöstä laajemmille ihoalueille)

+ Ei polta ihoa rikki finnin ympäriltä, yleensä ei edes tee lievää punoitusta

- Heikko teho suurempiin "paiseisiiin"

- Valkoinen väri on epäkäytännöllinen

- Kuivattavan vaikutuksen ja valkoisuuden vuoksi huonosti soveltuu meikin alle